Świąteczne dania od mistrza Suchenka na tradycyjne potrawy.
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 06 grudnia 2022 18:44

Świąteczne dania od mistrza. Szef kuchni Nova Wola zdradza przepisy na tradycyjne potrawy

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, a cały grudzień upłynie pod znakiem spotkań w gronie rodziny, przyjaciół i znajomych z pracy. Przepyszne potrawy, które im towarzyszą to coś, na co czekamy cały rok. Szef kuchni warszawskiej restauracji z autentyczną polską kuchnią, Paweł Suchenek, zdradza swoje przepisy na tradycyjne potrawy. Zainspiruj się daniami, którym nie oprze się żaden łasuch.


 

Dla wielu z nas świąteczne potrawy są źródłem niepowtarzalnej, magicznej atmosfery, wspomnień oraz smakami, na które czekamy cały rok. Tradycyjne dania bez problemu przygotujesz we własnym zaciszu domowym, ale podstawą jest sprawdzony przepis i składniki dobrej jakości.


– Świąteczne potrawy przywołują masę niesamowitych wspomnień, a odpowiednio przygotowane są pyszne, esencjonalne i mają rzeszę fanów. W restauracjach są serwowane już od początku grudnia – i bardzo dobrze, bo możemy czerpać z nich inspirację i przenieść nowoodkryte lub znane już smaki, ale w nowej odsłonie – do własnego domu. Postawmy na klasykę i tradycję, ale oprzyjmy ją o składniki dobrej jakości, bez zbędnych dodatków i ulepszaczy smaku. To gwarancja sukcesu – przekonuje Paweł Suchenek, szef kuchni w restauracji Nova Wola.
Kucharz z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem zdradza 4 przepisy na dania świąteczne: będzie coś na słodko i coś na słono. Na co dzień Paweł Suchenek proponuje i przygotowuje autentyczną polską kuchnię w restauracji Nova Wola w Warszawie. Dania w jego menu bazują wyłącznie na najwyższej jakości składnikach, pochodzących od lokalnych dostawców.

 

Świąteczna zupa rybna

Składniki*:
● Imbir świeży korzeń - 100 g
● Cebula - 0,5 kg
● Świeży koper - 100 g
● Olej rzepakowy - 100 g
● Pomidory malinowe - 1 kg
● Pstrąg - 200 g
● Dorsz - 300 g
● Troć - 300 g
● Karp - 300 g
● Wywar rybny - 0,8 l (można kupić gotowy lub ugotować własny z głów i korpusów ryb)
● Włoszczyzna - 0,5 kg
● Mule - 300 g
● Koncentrat pomidorowy - 50 g (ok. 3 łyżeczki)
● Suszona słodka papryka - 50 g
● Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie do smaku
Sposób przygotowania:
Do wysokiego garnka wlej wywar rybny, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i kawałek pora. Marchewkę i kawałek selera zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do wywaru z przyprawami. Całość gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez około 15 minut.
W międzyczasie pomidory dokładnie umyj i zalej je wrzątkiem. Usuń z nich skórki, nasiona, a następnie pokrój na małe, równe kawałki. Dodaj je do gotującej się zupy i nastaw na kolejne 5 minut, w czasie których obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i szklimy cebulkę na złoty kolor – możesz dodać szczyptę soli i cukru, aby podkręcić jej smak i aromat. Podsmażoną odstaw i zabierz się do przygotowania ryb. W razie potrzeby wyfiletuj ryby, usuń skórę, umyj i osącz z wody. Jeśli chcesz dodać filety – pamiętaj jedynie o umyciu i osuszeniu płatów.
Wszystkie ryby pokrój na równe kawałki. Dodaj je do gotowanej już przez 20 minut zupy razem z zeszkloną cebulką, pozostałymi przyprawami oraz koncentratem pomidorowym. Dodaj mule i gotuj jeszcze przez około 5 minut, ale na mniejszym ogniu. Na koniec, w razie potrzeby, posól i dopraw całość pieprzem ziołowym oraz imbirem. Podaj zupę ze świeżym, posiekanym koperkiem.
Przepis zakłada 10 porcji.

Kutia

Składniki*:
● 2 szklanki pszenicy
● 1 szklanki maku
● 4 szklanki mleka
● Skórka ze świeżej pomarańczy i cytryny
● 10 suszonych fig
● 6 łyżek sparzonych rodzynek
● 4 łyżki miodu
● 10 łyżek siekanych mieszanych orzechów
● Sok z cytryny (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Pszenicę namocz przez noc, kilka razy zmieniając wodę, a następnie ugotuj ją w wodzie bez żadnych dodatków do miękkości. Mak ugotuj w mleku, ostudź i przepuść dwukrotnie przez maszynkę. Przechodzimy do przygotowania słodkich dodatków. Suszone figi pokrój w kostkę. Zagotuj wodę i sparz pomarańczę i cytrynę, aby pozbyć się zanieczyszczeń. Obierz owoce i pokrój skórkę w drobną kostkę. Wszystkie składniki połącz ze sobą, przypraw miodem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Pozostałą pomarańczę możesz wykorzystać jako dekoracja lub zdrowa przekąska.
Przepis zakłada 10 porcji.

Sałatka śledziowa

Składniki*:
● Filety śledziowe w oleju - 220 g
● 1 czerwona cebula
● 2 ugotowane buraki
● 2 ugotowane ziemniaki
● 2 ugotowane na twardo jajka
● Majonez - 100 g
● Pęczek szczypiorku
● Czarny pieprz
● Sól
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Potraktuj tak samo buraki. Wystudzone warzywa pokrój w małą kostkę - pół centymetra na pół centymetra będzie idealne. Następnie odsącz z oleju śledzie i je także pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Przygotuj miskę – dla zapewnienia najlepszego efektu wizualnego, niech będzie to szklana, przezroczysta misa. Sałatkę układaj warstwowo, zaczynając od śledzi. Naprzemiennie wykładaj warstwy naszych składników, a każdą z nich - smaruj majonezem. Na wierzch sałatki zetrzyj na tarce o małych oczkach ugotowane na twardo jajka, delikatnie oprósz je solą oraz czarnym pieprzem. Na koniec drobno posiekaj szczypiorek i posyp nim całość. Sałatkę odstaw na godzinę do lodówki, aby smaki się „przegryzły”. To danie jest niezwykle proste, ale równie efektowne i co najważniejsze – pyszne.
Przepis zakłada 3 porcje.

Piernik z polewą i powidłami

Składniki:
● Masło - 125 g
● Brązowy cukier - 250 g
● Mąka pszenna - 300 g
● 2 łyżki miodu
● 2 łyżki powideł śliwkowych
● 4 łyżeczki przyprawy piernikowej
● 1 łyżeczka cynamonu
● 2 łyżki gorzkiego kakao
● 2 łyżeczki sody oczyszczonej
● 2 łyżki kawy zbożowej
● Mleko - 250 ml
● 2 jajka
Do przełożenia:
● Kilka łyżek powideł śliwkowych
Polewa:
● 1/3 szklanki śmietany kremówki
● Gorzka czekolada - 100 g
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzej do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Przyszykuj formę keksową do pieczenia, wysmaruj ją dokładnie tłuszczem (najlepiej zimnym masłem) i obsyp zwykłą mąką. Odstaw na bok.
W szerokim, większym garnku na małym ogniu roztop masło, dodaj cukier i wymieszaj. Kolejno dodawaj: miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon i kakao. Podgrzewaj jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Uważaj, aby nie przypalić esencjonalnej mikstury – bazy naszego piernika. Zdejmij garnek z ognia, odczekaj minutę na przestudzenie i dodaj kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko oraz energicznie wymieszaj. Cały czas mieszając dodawaj stopniowo mąkę, najlepiej przez sitko. Masa nie powinna mieć grudek, być leista i gładka – poświęć chwilę na dokładne połączenie składników. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, wylej ją do przygotowanej wcześniej foremki i wstaw do piekarnika. Piecz przez 45 minut, a po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Po całkowitym ostudzeniu piernik przekrój na pół i przełóż powidłami.
Następnie przygotuj polewę – w rondelku zagotuj śmietankę kremówkę i odstaw ją z ognia. Do jeszcze gorącej dodaj połamaną na kosteczki lub drobno posiekaną czekoladę (wybierz tę dobrej jakości, o wysokiej zawartości kakao). Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowaną polewę ostudzić, a następnie polej nią cały piernik.
Piernik z tego przepisu będzie smakował doskonale już tego samego dnia, ale w przypadku tego wypieku czas działa na jego korzyść. Odpowiednio przechowywany w chłodnym, zaciemnionym pomieszczeniu lub lodówce zachowa swoją świeżość przez około tydzień.
***** *** ***** *** *****
Nova Wola to restauracja z autentyczną polską kuchnią, bazująca na najwyższej jakości składnikach pochodzących od lokalnych dostawców. Zlokalizowana jest na pierwszym piętrze kompleksu hotelowego Crowne Plaza Warsaw – The HUB, przy Rondzie Daszyńskiego w Warszawie. Zmieniane sezonowo menu oparte jest na organicznych, świeżych surowcach oraz warzywach z ekologicznych upraw. Znajdują się w nim różnorodne potrawy, od delikatnych zup, dań z najlepszej jakości mięsa i ryb, po tradycyjne smaki cepelinów i placków ziemniaczanych. Lokalizacja idealnie sprawdza się jako miejsce zarówno niezobowiązującej kolacji z przyjaciółmi jak i przestrzeń do spotkania z partnerami biznesowymi lub wieczornej imprezy firmowej. Za restaurację odpowiada Paweł Suchenek, Szef Kuchni z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem, które zdobywał m.in. w Szwajcarii, Belgii, Wielkiej Brytanii, Armenii czy Katarze.

/źródło - /

Poprawiony: wtorek, 06 grudnia 2022 19:13