Dieta anti-aging - czy można spowolnić starzenie? |
Wpisany przez S.Z. |
poniedziałek, 12 września 2022 17:27 |
Dieta anti-aging - czy można spowolnić starzenie?Długowieczność – marzymy o niej wszyscy. Jej sekret nie jest jeszcze w pełni znany, jednak wiadome jest, że styl życia i sposób odżywiania ma duży wpływ na wygląd skóry, zdrowie i samopoczucie. Czy jest coś takiego jak dieta anti-aging, na czym polega i jakie produkty powinniśmy spożywać, by cieszyć się dobrą formą i pełnią energii na długie lata?
Anti-aging jest pojęciem zaczerpniętym z medycyny estetycznej, gdzie odnosi się do zabiegów mających na celu powstrzymanie, a nawet odwrócenie procesów starzenia ciała. Termin ten znajduje jednak swoje zastosowanie także w obszarze żywienia. Nie trzeba przekonywać, że to, co trafia do naszego żołądka, wydatnie wpływa na kondycję organizmu – zarówno narządów wewnętrznych, jak też skóry, włosów, paznokci, a nawet na samopoczucie. Właściwy dobór składników odżywczych pozwala dostarczać do organizmu niezbędnych mikro i makroelementów. Spowolnić starzenie dietą?To możliwe. Najbardziej długowiecznym społeczeństwem na świecie są Japończycy. Średnia długość życia w Kraju Kwitnącej Wiśni wynosi blisko 84 lata, a populacja osób 100+ liczy kilkadziesiąt tysięcy. Absolutnie wyjątkowym zaś przypadkiem jest tamtejsza wyspa Okinawa, której mieszkańcom często udaje się dożyć nawet 115. urodzin. Geny? Nie tylko. Jednym z kluczowych czynników jest oczywiście dieta – japońska uchodzi za najzdrowszą na świecie, bowiem obfituje w owoce, warzywa, nieprzetworzoną żywność i małe spożycie mięsa. Niezwykle istotna jest także aktywność fizyczna i trenowanie sprawności umysłowej. Jakie produkty warto włączyć do diety?1. Dietę anti-aging komponuje się z produktów bogatych między innymi w witaminy E, A B i C oraz składniki mineralne takie jak selen i cynk. Źródłem pożądanych substancji są oleje roślinne, pełnoziarniste wyroby zbożowe, tran, orzechy, warzywa, czy rośliny strączkowe. 3. Antyoksydanty i polifenole – to składniku odżywcze, które chronią nasz organizm przed działaniem wolnych rodników, są także podstawowymi produktami w diecie przeciwzapalnej i przeciwnowotworowej. Znajdziemy je przede wszystkim w papryce, marchewce, borówkach, czarnych jagodach, szpinaku, jarmużu czy w pestkach dyni. 4. Nawodnienie podstawą zdrowia - warto więc pamiętać o przyjmowaniu większych ilości wody (2,5 litra dziennie). Istotne jest też, by żywić się regularnie, ale niezbyt obficie, nie przejadając się i nie spiesząc, a przy tym kontrolując masę ciała. Pamiętajmy także o umiejętnym radzeniu sobie ze stresem – w tym celu sprawdzą się np. regularne praktyki jogi czy medytacje, a także o aktywności fizycznej. Dalece niewskazane są natomiast w diecie przeciw-starzeniowej wszelkiego rodzaju fast foody, przekąski, dania gotowe, napoje gazowane, alkohol czy papierosy. Unikajmy także soli i cukru, bowiem nie wpływają one korzystnie zarówno na działanie organów, jak i wygląd skóry. Wsparcie od wewnątrz – czy suplementacja ma znaczenie?Często wraz z pożywieniem nie jesteśmy w stanie dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych, w takich sytuacjach kluczowa staje się suplementacja. /źródło - / |